Kuchnia to królestwo każdego smakosza. Idealne ciasto na naleśniki to tylko kilka składników: mleko, woda, jajka i mąka. Jednak to dodatki stanowią o sile naleśników. Wszyscy uwielbiają naleśniki – od najmłodszych aż do najstarszych smakoszy. Poznaj nowe przepisy na niezwykle pyszne naleśniki!
Pralinowa słodycz. Sprawdzony przepis krok po kroku
Aby przygotować ciasto na naleśniki, stopniowo wmieszaj jajko i mleko do mąki w robocie kuchennym lub w misce, ręcznie mieszając trzepaczką. Na nieprzywierającej patelni do naleśników lub do smażenia na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oleju.

Wlej około jednej czwartej ciasta i zawiruj, aby pokryć nim patelnię. Smaż przez około 30 sekund z każdej strony, a następnie przenieś na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika, aby utrzymać ciepło. Powtórz czynność z pozostałą częścią ciasta, dodając za każdym razem nieco więcej oleju na patelnię – między gotowymi naleśnikami ułóż warstwę pergaminu do pieczenia, aby się nie sklejały.
Blachę do pieczenia posmaruj lekko olejem słonecznikowym. Wsyp cukier puder do średniej wielkości rondla, dodaj 2-3 łyżki wody i ustaw rondel na małym i średnim ogniu, aby cukier powoli rozpuścił się w wodzie. Doprowadź do wrzenia i kontynuuj gotowanie, aż syrop nabierze bursztynowego koloru karmelu. Szybko wrzuć na patelnię blanszowane migdały i sól. Gotuj przez 40 sekund aż karmel nabierze bursztynowego koloru, a migdały będą zarumienione. Przesyp pralinę na posmarowaną olejem blachę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia i stwardnienia. Pokrusz pralinę na kawałki i ubij w robocie kuchennym, aż będzie grubo posiekana.
Aby przygotować sos czekoladowy, połącz wszystkie składniki w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj od czasu do czasu, aż uzyskasz gładką i jedwabistą konsystencję. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ułóż jeden placek na dnie formy o średnicy 20 cm i posmaruj 1 łyżką sosu czekoladowego. Na wierzchu rozsyp posiekaną pralinę i połóż kolejny naleśnik. Kontynuuj w ten sposób, aż wykorzystasz wszystkie 12 naleśników, a następnie zwieńcz stos jednym naleśnikiem.
Przykryj formę folią i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut lub do momentu, aż będzie gorący. Delikatnie podgrzej pozostały sos czekoladowy, pokrój ciasto na kawałki i podawaj posmarowane pozostałym sosem czekoladowym z praliną, a obok miseczki z lekko ubitą śmietaną.

Prosty przepis na mięsne naleśniki
Wykonaj naleśniki wedle tradycyjnego przepisu. Naleśniki przepis to bułka z masłem! Bekon i naleśniki to legenda, jeśli uwielbiasz jeść mięso. Boczek dobrze łączy się z innymi potrawami i sprawia, że stają się one jeszcze lepsze, a naleśniki nie są tu wyjątkiem. Jest jedna mała rzecz, o której musisz pamiętać, jeśli zdecydujesz się na bekon. Ponieważ czas leżakowania ugotowanego bekonu nie jest zbyt długi, należy go jak najszybciej skończyć. W końcu kto chciałby jeść wilgotny i wiotki bekon, prawda?
Twoje dzieci z pewnością pokochają to połączenie, w którym dwie ich ulubione rzeczy łączą się, aby uzyskać jeszcze lepszy smak – naleśniki i kiełbaski. Kiełbaski to danie dodatkowe o mięsnym, pikantnym i wędzonym smaku, którego nie znajdziesz w zwykłych słodkich naleśnikach. Zatem połączenie soczystej i puszystej kiełbasy z naleśnikami stworzy doskonałe śniadanie, które zawiera bogate źródło białka i skrobi. W ten sposób zaspokoisz swój smak, głód i przygotujesz energię na nowe dni.
Innym dodatkiem do naleśników może być wędzony łosoś z uniwersalnym dressingiem. Ta kombinacja sprawi, że będziesz zadowolony, obiecuję! Na wierzch naleśników nałóż łyżką odrobinę kwaśnej śmietany, połóż plasterek dwóch kawałków wędzonego łososia, a następnie posyp je cebulą dla lepszego smaku i wyglądu.

Przepis na naleśniki warzywne
Połącz w misce sos sojowy, ocet, płatki ostrej papryki oraz nasiona sezamu i dobrze wymieszaj łyżką. Przenieś do małej miseczki. Odstaw na bok.
W misce połącz zieloną cebulę, pora, cukinię, zieloną papryczkę chili, cebulę i słodkiego ziemniaka. Dodaj sól, mąkę i pół szklanki wody. Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu.
Dodaj około 2 łyżek oleju roślinnego i wymieszaj, aby równomiernie pokryć patelnię. Dodaj ciasto na patelnię i rozprowadź je równomiernie. Zmniejsz ogień do średniego i połóż na wierzchu pokrojone w plasterki pieczarki. Delikatnie dociśnij je drewnianą łyżką lub szpatułką. Gotuj przez 5 minut, aż spód stanie się chrupiący i lekko złotobrązowy. Chwyć za uchwyt patelni i obracaj nią, aby naleśnik poruszał się i był równomiernie usmażony od spodu.
Odwróć naleśnik na drugą stronę. Zwiększ ogień do średnio wysokiego i dodaj 2 łyżki oleju roślinnego wzdłuż krawędzi naleśnika. Podnieś jedną krawędź łopatką i przechyl patelnię, aby olej spłynął pod spód naleśnika. Smaż przez 3 do 4 minut, aż obie strony staną się jasnozłote, od czasu do czasu dociskając łopatką. Przewróć go jeszcze raz i smaż kolejne 2 minuty.
Dla mnie naleśniki z farszem na słono mogą nie istnieć. Toleruję tylko te na słodko 🙂 Jednak mój mąż zupełnie na odwrót. Także dzięki za kilka pomysłów na słony farsz. Z pewnością wykorzystam!