Naleśniki

Jaki farsz do naleśników? Dobre naleśniki przepisy

Kuchnia to królestwo każdego smakosza. Idealne ciasto na naleśniki to tylko kilka składników: mleko, woda, jajka i mąka. Jednak to dodatki stanowią o sile naleśników. Wszyscy uwielbiają naleśniki – od najmłodszych aż do najstarszych smakoszy. Poznaj nowe przepisy na niezwykle pyszne naleśniki!

Pralinowa słodycz. Sprawdzony przepis krok po kroku

Aby przygotować ciasto na naleśniki, stopniowo wmieszaj jajko i mleko do mąki w robocie kuchennym lub w misce, ręcznie mieszając trzepaczką. Na nieprzywierającej patelni do naleśników lub do smażenia na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oleju.

Naleśniki na słodko
Źródło: Pixabay

Wlej około jednej czwartej ciasta i zawiruj, aby pokryć nim patelnię. Smaż przez około 30 sekund z każdej strony, a następnie przenieś na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika, aby utrzymać ciepło. Powtórz czynność z pozostałą częścią ciasta, dodając za każdym razem nieco więcej oleju na patelnię – między gotowymi naleśnikami ułóż warstwę pergaminu do pieczenia, aby się nie sklejały.

Blachę do pieczenia posmaruj lekko olejem słonecznikowym. Wsyp cukier puder do średniej wielkości rondla, dodaj 2-3 łyżki wody i ustaw rondel na małym i średnim ogniu, aby cukier powoli rozpuścił się w wodzie. Doprowadź do wrzenia i kontynuuj gotowanie, aż syrop nabierze bursztynowego koloru karmelu. Szybko wrzuć na patelnię blanszowane migdały i sól. Gotuj przez 40 sekund aż karmel nabierze bursztynowego koloru, a migdały będą zarumienione. Przesyp pralinę na posmarowaną olejem blachę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia i stwardnienia. Pokrusz pralinę na kawałki i ubij w robocie kuchennym, aż będzie grubo posiekana.

Aby przygotować sos czekoladowy, połącz wszystkie składniki w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj od czasu do czasu, aż uzyskasz gładką i jedwabistą konsystencję. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ułóż jeden placek na dnie formy o średnicy 20 cm i posmaruj 1 łyżką sosu czekoladowego. Na wierzchu rozsyp posiekaną pralinę i połóż kolejny naleśnik. Kontynuuj w ten sposób, aż wykorzystasz wszystkie 12 naleśników, a następnie zwieńcz stos jednym naleśnikiem.

Przykryj formę folią i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut lub do momentu, aż będzie gorący. Delikatnie podgrzej pozostały sos czekoladowy, pokrój ciasto na kawałki i podawaj posmarowane pozostałym sosem czekoladowym z praliną, a obok miseczki z lekko ubitą śmietaną.

Naleśniki z owocami
Źródło: Pixabay

 

Prosty przepis na mięsne naleśniki

Wykonaj naleśniki wedle tradycyjnego przepisu. Naleśniki przepis to bułka z masłem! Bekon i naleśniki to legenda, jeśli uwielbiasz jeść mięso.  Boczek dobrze łączy się z innymi potrawami i sprawia, że stają się one jeszcze lepsze, a naleśniki nie są tu wyjątkiem. Jest jedna mała rzecz, o której musisz pamiętać, jeśli zdecydujesz się na bekon. Ponieważ czas leżakowania ugotowanego bekonu nie jest zbyt długi, należy go jak najszybciej skończyć. W końcu kto chciałby jeść wilgotny i wiotki bekon, prawda?

Twoje dzieci z pewnością pokochają to połączenie, w którym dwie ich ulubione rzeczy łączą się, aby uzyskać jeszcze lepszy smak – naleśniki i kiełbaski. Kiełbaski to danie dodatkowe o mięsnym, pikantnym i wędzonym smaku, którego nie znajdziesz w zwykłych słodkich naleśnikach. Zatem połączenie soczystej i puszystej kiełbasy z naleśnikami stworzy doskonałe śniadanie, które zawiera bogate źródło białka i skrobi. W ten sposób zaspokoisz swój smak, głód i przygotujesz energię na nowe dni.

Innym dodatkiem do naleśników może być wędzony łosoś z uniwersalnym dressingiem. Ta kombinacja sprawi, że będziesz zadowolony, obiecuję! Na wierzch naleśników nałóż łyżką odrobinę kwaśnej śmietany, połóż plasterek dwóch kawałków wędzonego łososia, a następnie posyp je cebulą dla lepszego smaku i wyglądu.

Naleśnik na słono
Źródło: Pixabay

Przepis na naleśniki warzywne

Połącz w misce sos sojowy, ocet, płatki ostrej papryki oraz nasiona sezamu i dobrze wymieszaj łyżką. Przenieś do małej miseczki. Odstaw na bok.

W misce połącz zieloną cebulę, pora, cukinię, zieloną papryczkę chili, cebulę i słodkiego ziemniaka. Dodaj sól, mąkę i pół szklanki wody. Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu.

Dodaj około 2 łyżek oleju roślinnego i wymieszaj, aby równomiernie pokryć patelnię. Dodaj ciasto na patelnię i rozprowadź je równomiernie. Zmniejsz ogień do średniego i połóż na wierzchu pokrojone w plasterki pieczarki. Delikatnie dociśnij je drewnianą łyżką lub szpatułką. Gotuj przez 5 minut, aż spód stanie się chrupiący i lekko złotobrązowy. Chwyć za uchwyt patelni i obracaj nią, aby naleśnik poruszał się i był równomiernie usmażony od spodu.

Odwróć naleśnik na drugą stronę. Zwiększ ogień do średnio wysokiego i dodaj 2 łyżki oleju roślinnego wzdłuż krawędzi naleśnika. Podnieś jedną krawędź łopatką i przechyl patelnię, aby olej spłynął pod spód naleśnika. Smaż przez 3 do 4 minut, aż obie strony staną się jasnozłote, od czasu do czasu dociskając łopatką. Przewróć go jeszcze raz i smaż kolejne 2 minuty.

1 thought on “Jaki farsz do naleśników? Dobre naleśniki przepisy

  1. Dla mnie naleśniki z farszem na słono mogą nie istnieć. Toleruję tylko te na słodko 🙂 Jednak mój mąż zupełnie na odwrót. Także dzięki za kilka pomysłów na słony farsz. Z pewnością wykorzystam!

Leave a Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close